Lojistik sektörünün yaşadığı hızlı değişim ve ihtiyaç sahiplerinin talep, istek ve beklentilerinin farklılaşması esnek çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Esnek lojistik yöntemlerinin geliştirilmesi aşamasında, müşterilerin talep ve istekleri de göz önünde bulundurulmuştur.
Müşterilerin beklentilerinin en uygun şekilde karşılanabilmesi için geliştirilen taşımacılık metotlarından biri de parsiyel taşımacılıktır. Parsiyel, kelime anlamı olarak tüm olmayan anlamına gelir. Parsiyel, kelime anlamı gereği bir nevi parça anlamına gelmektedir. Geliştirilen esnek ve hızlı çözümlerle birlikte lojistik sektöründe sıklıkla kullanılan ve karşımıza çıkan bir kavram haline gelmiştir. Parsiyel taşımacılık, en genel tanımıyla bir ya da birden fazla alıcı tarafından ve farklı firmalardan sipariş edilen ürün ya da malların tek ve birleştirilmiş yük halinde taşıma sürecine verilen isimdir. Yük teslimatı genellikle denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Parsiyel taşımacılıkta, alıcıları farklı olan mal ya da ürünler aynı taşıma aracı (konteyner, uçak, tır, kamyon, kamyonet veya vagon) içinde taşınabilmektedir.
Parsiyel taşımacılık, aynı güzergahta yer alan birbirinden farklı müşterilerin eşya, ürün ya da yüklerini, aynı taşıma aracı ile taşıma lojistiğine denir. Parsiyel taşımacılığı, ayrıca parça eşya taşımacılığı olarak da bilinir. Örnek vermek gerekirse, karayolu parsiyel taşımacılığı, İstanbul’dan Ankara’ya gidecek olan farklı kişilerin eşyalarının tek bir kamyon, tır ya da kamyonette taşınması durumudur. Parsiyel taşımacılıktaki en temel amaç; aynı istikamet üzerinde taşınması talep edilen bütün yükleri, toplam yük miktarı bir taşıma aracını doldurmasa bile, aynı araca yüklenerek taşıma işleminin gerçekleştirilmesidir. Herhangi bir ihtiyaç sahibi müşteri, arzu ettiği herhangi bir bölgeye, istediği miktarda ürün göndermek istediği zaman, eğer bu talebi bir taşıma aracını (konteyner, uçak, tır, kamyon, kamyonet veya vagon) doldurmayacak kapasitede bulunuyor ise müşterinin lojistik firmalarından talep edeceği hizmet, parsiyel taşımacılık olarak tanımlanır.
Parsiyel taşıma fiyatları lojistik hizmeti talep eden müşterinin istek ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik göstermektedir. Farklı istek ve ihtiyaçlara istinaden gelen talebin içeriğine göre; müşterinin taşınmasını istediği ürünün teslim edileceği lokasyona, ürünün ağırlığına ve ürünün boyutuna göre fiyatlandırma uygulanabilmektedir. Bunlara ek olarak, parsiyel taşımada müşterinin gönderilmesini istediği ürünlerin gideceği yerin mesafesi de fiyat belirlemek adına oldukça önemli bir noktada yer almaktadır. Lojistik hizmeti sağlayan firmalar, yurtiçi parsiyel taşımacılık sayesinde tek bir araç (tır, kamyon, kamyonet ve diğer karayolu taşıma araçları ile) ile pek çok müşteriden gelen birden fazla beklentiyi karşılar, buna ek olarak müşterilere kaliteli hizmet ve diğer taşıma şekillerine nazaran daha hızlı bir çözüm sunar.
Parsiyel taşımacılık dünyada olduğu gibi ülkemizde de tercih edilmektedir. Parsiyel taşımacılığa duyulan bu yoğun talebin sebebi arasında yer alan birçok fayda bulunsa da en temel neden taşıma ücreti üzerinde sağladığı avantajdır. Az miktarda genel kargo ürünü göndermek için müşterinin taşıma aracının tamamının navlun bedelini ödemesi gerekmez. Lojistik maliyeti taşınan malların ağırlığı veya hacmi ile doğru orantılı olarak hesaplanır. Küçük miktarda malların depolanması için gerekli alan düşük olduğu için depo maliyetlerin azalması da müşteri için oldukça önemli avantaj sağlar.
Parsiyel taşımacılığın müşteriler tarafından oldukça sık bir şekilde tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise müşterilere sağladığı kolaylıktır. Parsiyel taşımacılık çözümleri tehlikeli maddelerin dışındaki yükler için son derece uygundur. Parsiyel taşımacılık hizmetinin sıklıkla tercih edilmesinin başka sebebi ise güvenilirlik sağlamasıdır. Lojistik müşterileri, bu hizmeti seçerek kendi mal ya da ürünlerinin son derece güvenli ve sağlam bir biçimde önceden belirtilen adrese teslim edileceğinden emin olabilir. Parsiyel hizmeti, sınırlı sayıda yurt dışından mal ya da ürün satın alan kişiler ya da küçük ölçekli şirketler için de son derece uygun bir çözümdür. Bazen bu hizmet, yabancı online mağazalardan ya da e-ticaret sitelerinden oldukça büyük miktarlar halinde mal ya da ürün satın alan ve bazı nedenlerden dolayı ekspres teslimatı kullanmak istemeyen perakende müşteriler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir taşıma şeklidir.
Parsiyel taşımacılıkta sevkiyat türü yurt dışı ya da yurt içi olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Eğer Türkiye içinde sevkiyat yapılacaksa, bu durum şehirlerarası parsiyel taşımacılık hizmeti şeklinde ifade edilir. Türkiye’den gidecek parsiyel yüklemeler ya da bir başka ülkeden Türkiye’ye gelecek parsiyel yüklemeler ise uluslararası parsiyel taşımacılık şeklinde ifade edilir. Parsiyel taşımacılık, rezervasyon, planlama, depolama ve sevkiyat olmak üzere dört farklı adımda uygulanır. Parsiyel taşımacılıklarda belli ölçütler kullanılır. Bu ölçütler, metreküp bazlı, ağırlık bazlı, ya da desi bazlı olarak sayılabilir. Parsiyel taşımacılıkta taşınması planlanan yükün ağırlığı ile birlikte hacmi de son derece önemlidir. Karayolu taşımacılığı içinde yer alan parsiyel taşımacılıkta kullanılan bazı hesap ölçütleri bulunmaktadır. Bu hesap ölçütlerini lademetre, metreküp ve ağırlık hesap ölçütleri şeklinde sıralamak mümkündür. Parsiyel yükün m3 şeklinden hesaplanması da son derece önemlidir. İlk olarak taşınması planlanan ürün ya da malların eni, boyu, yüksekliği ve adeti çarpılır. Bu şekilde parsiyel yükün m3 şeklinden değeri ortaya çıkar.
Parsiyel taşımacılık dört farklı gruba ayrılır. Bu türler, karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu şeklindedir. En yaygın olarak kullanılan parsiyel lojistik çözümlerinden biri karayolu parsiyel taşımacılıktır. Bu yöntem ile kara araçları kullanılarak rut planlamasına uygun şekilde dağıtım yapılması sağlanır. Ürün ya da malların araçlara yükleme işlemi kapıda ya da depodan gerçekleşir. Havayolu parsiyel taşımacılığında da çeşitli ürünlerin taşımaları güvenle yapılır. Ürün ya da malların yükleme işlemi hava alanında yapılmaktadır. Diğer tüm uluslararası taşımalarda olduğu gibi yurt dışına taşınacak ürünlerin gümrük mevzuatına uygun olması gerekir.
Denizyolu parsiyel taşımacılık çözümleri de konteyner ve açık yük olarak taşıma seçeneklerini sunar. Türkiye’de denizyolu parsiyel taşımacılık hizmeti için yükler limanlardan gümrüklü olarak taşımanın yapılacağı gemilere yüklenirler. Demiryolu, çok fazla tercih edilen bir yöntem olmasa da kullanılabilecek alternatiflerden biridir. Avrupa parsiyel taşımacılık talepleri başta olmak üzere tüm parsiyel taşıma talepleriniz için ÖZNAK GROUP, alanında uzman operasyon ekibi ile sürecin en doğru şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Parsiyel taşımacılık fiyatları için hemen teklif alabilir, ÖZNAK GROUP güvencesi altında lojistik işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.
Öznak Group, dünya çapında gümrüklü kargo ve taşımacılık alanında tam hizmet yelpazesi sunan temsili bir nakliye operatörüdür.
ÖZNAK GROUP INTERNATIONAL TRANSPORT Copyright © 2022 – Her hakkı saklıdır. AĞAÇ MEDYA